Rețeta tradițională ungurească de langoși. Trucul pentru a ieși pufoși și gustoși!

admin

Dacă vrei să-ți surprinzi familia sau prietenii cu un preparat delicios la micul dejun sau cu o gustare inedită, atunci e musai să încearci rețeta tradițională ungurească de langoși.

Toată lumea adoră langoșii! Cu siguranță ți i-a preparat mama sau bunica când erai mic ori îi găseai în gogoșeria de la colț de stradă, în drum spre școală. Sunt asemănători cu gogoșile, dar sunt mai mari, pufoși pe margini și crocanți spre interior.

Nu ai nevoie de foarte multe ingrediente pentru a prepara această gustare delicioasă din bucătăria ungurească.

Ingrediente pentru aluat:

  • 750 gr de făina tip 000
  • 450 ml de apă caldă
  • 30 gr de drojdie proaspătă sau 7 gr drojdie uscată
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de zahăr
  • aproximativ 500 ml de ulei de floarea soarelui, pentru prăjit.

Ingrediente pentru topping:

  • smântână
  • cașcaval răzuit
  • opțional, 2-3 căței de usturoi.

Mod de preparare:

Pentru prepararea aluatului de langoși este necesar să folosești făină de calitate. Făina tip 000 este una dintre opțiuni, dar și făina tip 450 este bună.

Începe cu pregătirea drojdiei. Pune drojdia sfărâmată într-un bol și adaugă zahărul peste ea. Amestecă-le cu o spatulă până când acestea se lichefiază. Apoi adaugă 2-3 linguri de apă caldă și o linguriță de făină. Omogenizează bine amestecul de ingrediente și lasă-l la temperatura camerei pentru 10 minute pentru a se activa drojdia.

Între timp, trece făina prin sită într-un bol încăpător. Amestecă făina cu sarea, apoi creează o adâncitură la mijloc. Pune acolo drojdia activată. Toarnă câte puțină apă caldă și amestecă intens ingredientele din vas până când obții un aluat compact. Aluatul pentru langoși va avea o consistență ușor mai moale decât aluatul pentru gogoșile clasice. Acoperă aluatul cu un ștergar și lasă-l la dospit pentru aproximativ o oră.

După dospirea completă a aluatului, pune un ceaun sau o tigaie adâncă pe flacăra aragazului. Adaugă uleiul și lasă-l să se înfierbânte. Cu mâinile unse cu ulei rupe bucăți mici din aluat și modelează-le sub formă de bile pe masa unsă cu ulei. Aplatizează-le pentru a obține foi rotunde și subțiri de aluat cu diametrul de 20-22 cm. Scufundă-le pe rând în uleiul încins. Lasă langoșii să se rumenească pe prima parte până când devin aurii, apoi întoarce-i și rumenește-i frumos și pe a doua parte. Scoate langoșii rumeniți pe prosoape de hârtie pentru a absorbi surplusul de ulei. Apoi, îi poți transfera pe platouri de servire.

După langoșii pot fi serviți cu diferite toppinguri. Combinația clasică este cu usturoi pisat și smântână. Totuși, se poate servi și cu brânză rasă, șuncă sau legume proaspete. Ideal este să îi consumați proaspeți și calzi.

SURSA FOTO: Social Media

Absolventă a Facultății de Filozofie și Știinte Politice, Master în Marketing politic și Comunicare. Redactor și reporter la Antena Stars,……Sursa Ciao

Share This Article
Leave a comment