A murit una dintre cele mai ilustre vedete de pe Broadway

admin

Chita Rivera, una dintre cele mai ilustre vedete de pe Broadway, a murit la vârsta de 91 de ani. O artistă cu „triplă amenințare” desăvârșită, a fost celebră pentru cântecul, actoria și dansul ei în musicaluri clasice, inclusiv West Side Story și Chicago. A câștigat premii Tony pentru cea mai bună actriță într-un musical pentru „Kiss of the Spider Woman” și „The Rink” și a primit un premiu Tony pentru întreaga carieră în 2018, scrie The Guardian.

O declarație a fost făcută marți de prietenul și publicistul ei, Merle Frimark, care a spus „Cu mare tristețe, Lisa Mordente, fiica lui Chita Rivera, anunță moartea mamei sale iubite, care a murit liniștită la New York, după o scurtă boală”.

Rivera a apărut ca o senzație a teatrului newyorkez în anii 1950 și a fost încă în centrul scenei șase decenii mai târziu, în producția de pe Broadway din 2015, The Visit, care a reunit-o cu compozitorul John Kander și textierul Fred Ebb. Ea a interpretat cântecele acestora de-a lungul deceniilor, nu doar în musicaluri, ci și în propriile sale spectacole de cabaret.

O viață de poveste

Tatăl lui Rivera s-a născut în Puerto Rico, iar mama ei are origini scoțiene și irlandeze. Rivera a crescut în Washington DC împreună cu patru frați, iar tatăl ei a murit când ea avea șapte ani. Ea s-a gândit pentru scurt timp să se călugărească și a spus că prima ei întâlnire cu teatrul a fost participarea la slujbă, unde a fost orbită de text, de tămâie și de costume.

Aproape două decenii mai târziu, Rivera a interpretat un alt rol de neuitat pe Broadway – cel al vodevilului Velma Kelly în Chicago de Kander și Ebb.”Velma nu se rușinează să coboare atât de jos cât trebuie pentru a ajunge atât de sus cât vrea”, și-a amintit mai târziu.All That Jazz și Cell Block Tango s-au numărat printre cântecele pe care le-a interpretat. În 1976, Chicago i-a adus o a doua nominalizare la premiile Tony, la 15 ani după prima, pentru Bye Bye Birdie.O continuare a acestui spectacol, intitulată Bring Back Birdie, a eșuat în 1981.

În 2005, Chita Rivera și-a revăzut cariera într-o revistă, Chita Rivera: The Dancer’s Life (Viața dansatoarei), iar în 2023 în cartea Chita: A Memoir, scrisă împreună cu Patrick Pacheco, care a prezentat în special alter ego-ul ei infernal Dolores (de asemenea, numele de naștere al lui Rivera). A continuat să susțină mici spectacole, uneori cu fiica ei și cu propriul trio de pian, bas și tobe.

În 2023, ea a povestit pentru The Guardian despre rutinele ei din culisele de pe Broadway. „Singura dată când ușa mea se închidea era chiar înainte de a intra pe scenă și îmi spuneam rugăciunile. Aș spune Tatăl Nostru, Ave Maria și Actul de Pocăință. Apoi aș pleca să fac o nebunie! … Rugăciunea mea era întotdeauna: „Să spun cuvintele potrivite, să mulțumesc publicul, să fac un spectacol bun”.”

Pe lângă fiica ei, Rivera mai are în viață pe frații săi Julio, Armando și Lola del Rivero. Sora ei mai mare, Carmen, a decedat înaintea ei.Sursa Stiri pe Surse

Share This Article
Leave a comment