Câți români s-au calificat până acum la Jocurile Olimpice de la Paris. Reacția Elisabetei Lipă, șefa ANS

admin

SPORT.RO

Data publicarii: Miercuri 31 Ianuarie 2024, 08:05

Data actualizarii: Miercuri 31 Ianuarie 2024, 08:13


Preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, speră ca numărul sportivilor calificaţi la Jocurile Olimpice de la Paris să crească semnificativ până la startul competiţiei supreme.


Câți români s-au calificat până în prezent la Jocurile Olimpice de la Paris


„Sperăm ca numărul sportivilor calificaţi să crească semnificativ anul acesta şi dintre ei să avem cât mai mulţi sportivi buni, ca să reuşim să ne ducem mai sus în clasamentul pe naţiuni faţă de Jocurile Olimpice de la Tokyo”, a declarat Lipă.

  • Elisabeta Lipă / Foto: Sport.ro


Ea a precizat că finanţarea pregătirii şi participării sportivilor va fi asigurată prin intermediul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român: „În momentul actual sunt 61 de sportivi calificaţi. Tot ceea ce înseamnă lot olimpic, până la Jocurile Olimpice va fi finanţat de către Comitetul Olimpic şi Sportiv Român şi astfel din punctul meu de vedere va fi mult mai bine, pentru că vom avea vreo evidenţă clară a pregătirilor”.


În ceea ce priveşte obţinerea medaliilor olimpice, Lipă mizează pe sportivii experimentaţi, care au cel puţin o participare la acest nivel.


„Eu mizez pe federaţiile care au sportivi cu experienţă, pentru că Jocurile Olimpice nu seamănă cu nicio altă competiţie. Şi eu am aşteptări de la cei cu experienţă, de la cei care au trecut cel puţin o dată pe la Jocurile Olimpice”, a subliniat Lipă.


Preşedinta ANS a afirmat totodată că este încrezătoare că bugetul alocat sportului de către Executiv va creşte considerabil în cazul în care va fi atins obiectivul previzionat de federaţii, adică 13 medalii olimpice.


„E foarte greu să obţinem un buget foarte mare. Probabil că dacă vom obţine rezultatele la Jocurile Olimpice aşa cum au fost previzionate de către federaţii, eu zic că vom reuşi să avem un buget mult mai mare începând cu ciclul olimpic viitor”, a mai spus Elisabeta Lipă.


Mihai Covaliu, despre banii de care au nevoie federațiile


Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a afirmat, la sediul ANS, că necesarul federaţiilor sporturilor olimpice în acest an se ridică la aproximativ 5 milioane de euro, care va putea fi acoperit prin finanţările de până la începerea Jocurilor Olimpice de la Paris.


Bugetul total alocat federaţiilor sportive până la finalul Jocurilor Olimpice de la Paris este de 104 milioane de lei, a anunţat Elisabeta Lipă, precizând că strategia de finanţare va fi total diferită faţă de anii anteriori. Mai exact, sumele aferente pregătirii şi participării sportivilor români la JO de la Paris vor fi acordate prin intermediul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, urmând ca ANS să finanţeze celelalte activităţi ale federaţiilor.


VIDEO EXCLUSIV Elisabeta Lipă, la Arena Sport.ro
Sursa Sport.ro

Share This Article
Leave a comment