„Vizita tinerei doamne”, de George Arion

admin
media 169899460270957000.jpg

„Nu cred să existe în literatura noastră actuală vreun personaj care să-l întreacă în popularitate pe Andrei Mladin.” – Tudorel Urian. Iată că a apărut al nouălea roman cu Andrei Mladin. Deja există comentarii pe internet că romanul al rivaliza cu cel care a deschis seria, în urmă cu multe decenii, scrie Mediafax.

Romanul, lansat la Târgul de Carte Gaudeamus din luna noiembrie, este prefațat de ciriticul Ion Bogdan Lefter. Ciudat ca un roman polițist să fie precedat de o prefață, probabil că foarte puțini o deschid înainte de a citi cartea. N-aș fi făcut-o dacă n-aș fi fost intrigat, nu să aflu despre ce e vorba în carte, ci de ce a fost nevoie de prefață. Am aflat lucruri pe care le știam și lucruri pe care cred că doar le bănuiam, deși în cunosc pe autor de o jumătate de secol. De pildă că e „un atlet a scrisului” – cred și eu la fel. Că scrie dintr-o suflare; poate nu o face cu fiecare carte, dar cu multe chiar o face. Că mai tot din ce vede, i se întâmplă, aude, transpune în scrierile sale: firesc, deși sunt mulți scriitori care se lasă mai degrabă duși de valul ficțiunii, mai ales în acest gen. Că personajul, ca în cele mai multe cazuri din scrisul lui George Arion, e și narator; bănuiam și nu mă îndoiam. Dar am mai aflat și noutatea pe care o aduce în aceste roman. În sfârșit criticul spune și ceva ce justifică prezența prefeței și, dacă o citește, îi stârnește cititorului pe loc interseul, cum mi l-a stârnit și mie: „S-a scrs enorm de multă literatură de gen pe toate meridianele. S-au inventat roate situațiile posibile și imposibile. S-au completa toate tipologiile de personaje, situații și unelte de omucidere: pistoale și puști, grenade și alte arme și muniții, pumnale, stilete, cuțite de toate felurile, harpoane, ortăvuri și câte și mai câte. George Arion le-a inventariat și el într-u serial de articole despre literatura de gen. De data asta, victimele din Vizita tinerei doamne vor fi ucise cu praștia”. Zbang! (lovitură de praștie) i-a să vedem!

Scriu editorii:

„Externat după ce a scăpat de boală ca prin urechile acului, sătul de tot ce i s-a întâmplat de-a lungul timpului, dornic să-și găsească un refugiu, Andrei Mladin decide să se retragă în orașul copilăriei. Deghizat și folosind un nume de împrumut, Mladin ajunge în târgușorul unde constată că nu prea multe s-au schimbat. Mai rău, micul oraș nu e deloc o oază ocrotitoare. Pe lângă amintirea unor întâmplări nefericite din trecut pe care de-abia acum le înțelege cu adevărat, nici prezentul nu-l scutește de tracasări. În localitatea care pare amorțită de frig și ninsori încep să aibă loc crime deosebit de suspecte. Mladin nu poate rămâne indiferent și se implică în căutarea adevărului. Investigațiile îl ajută să lămurească și episoade nefaste din existența sa. Iar în Bucureștiul pe care l-a părăsit, o frumoasă și enigmatică franțuzoaică îl caută cu disperare…”

George Arion – Vizita tinerei doamne. Prefață de Ion Bogdan Lefter. Crime Scene Press. 259 pag.Sursa Stiri pe Surse

Share This Article
Leave a comment