Arabia Saudita, dispusă să accepte un acord cu Israelul pentru a obține protecția SUA

admin
media 169629680627045100.jpg

Riadul a întrerupt demersurile diplomatice americane menite să determine Arabia Saudită să recunoască pentru prima dată Israelul și să normalizeze relațiile bilaterale cu Tel Avivul după reacția violentă a Israelului după atacul de la 7 octombrie.

Două surse din regiune au declarat pentru Reuters că Arabia Saudită este din ce în ce mai dornică să-și consolideze securitatea și să îndepărteze amenințările venite dinspre Iran, astfel încât Regatul să poată merge mai departe cu planul său ambițios de a-și transforma economia și de a atrage investiții străine uriașe.

Sursele au menționat că, pentru a crea spațiu de manevră în discuțiile privind recunoașterea Israelului și repunerea acordului american pe drumul cel bun, oficialii saudiți și-au informat omologii americani că Riadul nu va insista ca Israelul să ia măsuri concrete pentru a crea un stat palestinian și ar accepta în schimb un angajament politic pentru o soluție cu două state.

O sursă a declarat că oficialii saudiți au îndemnat în secret Washingtonul să preseze Israelul să pună capăt războiului din Gaza și să se angajeze pentru un „orizont politic” pentru un stat palestinian, spunând că apoi Riadul va normaliza relațiile și va ajuta la finanțarea reconstrucției Gazei.

Administrația Biden speră să folosească un potențial acord de normalizare istoric între Israel și Arabia Saudită ca pârghie pentru a convinge Israelul să se alăture planului său pentru Gaza după război.

Netanyahu încă se opune înființării unui stat palestinian suveran, iar guvernul său include naționaliști radicali care se opun chiar și micilor inițiative față de palestinieni.

Reuters consideră că un astfel de acord regional major, care era considerat pe scară largă ca inaccesibil chiar înainte de războiul dintre Israel și Hamas, se va confrunta în continuare cu multe obstacole politice și diplomatice, în special cu incertitudinea cu privire la modul în care se poate termina războiul dintre Israel și Hamas.

Luna trecută, ministrul saudit de externe Faisal bin Farhan și-a exprimat deschiderea către discuții cu Israelul, pentru a rezolva problema palestiniană care va aduce stabilitatea în regiune.Sursa Stiri pe Surse

Share This Article
Leave a comment