Națiunea fără teritoriu – Care este cel mai rar pașaport din lume

admin
pasaport biometric.jpg

Cel mai rar pașaport din lume este emis de Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta. Organizația este și o națiune cu statut de observator la ONU deși nu are teritoriu. În prezent, în lume există aproximativ 500 de pașapoarte emise de ordinul-națiune,notează CNN, potrivit Mediafax.

Cavalerii de Malta au apărut ca un ordin cavaleresc în Ierusalim în jurul anului 1099. În prezent are peste 13.000 de membri care trăiesc în toate regiunile lumii. Națiune are reprezentant la ONU, constituție și propriile timbre, monede și pașapoarte. Ordinul emite chiar și plăcuțe de înmatriculare auto deși nu are teritoriu și drumuri.

În prezent, există doar aproximativ 500 de pașapoarte diplomatice în circulație, ceea ce îl face cel mai rar pașaport din lume. Primele pașapoarte au fost eliberate de Ordinul de Malta în anii 1300, atunci când reprezentanții săi circulau prin lumea largă. Pașaportul Ordinului este rezervat membrilor Consiliului Suveran și conducătorilor misiunilor diplomatice și familiilor acestora .

Două treimi dintre membrii Schengen recunosc pașaportul diplomatic al Ordinului Suveran al Cavalerilor de Malta.Sursa Stiri pe Surse

Share This Article
Leave a comment